TÜRK DÜNYASI “KITA AŞAN PROJELER TEKNİK GEZİSİ, TÜRK DÜNYASINDA MÜŞTEREK ŞEHİRCİLİK KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ VE TÜRK DÜNYASINDA MÜŞTEREK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK EĞİTİMİ KONULU FORUMDA TÜRKİYEDE BULUŞTU.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kuzey Marmara Otoyolu A.Ş.’nin destekleri ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin (TDMMB) öncülüğünde, Türk Dünyasının Resmi ve Sivil Toplum Kuruluşları Türk Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY),Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Konseyi Üniversiteler Birliği (TÜB),Avrasya İpekyolu Üniversiteler Birliği (ESRUC),Uluslararası Türk Akademisi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile birlikte icra edilen, Türk dünyası akrabada toplulukları resmi kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı program, yerli ve yabancı katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Program çerçevesinde, Türk dünyasında ulaştırma, inşaat, mühendislik ve mimarlık alanında eğitim veren çok sayıda seçkin üniversite rektörü, 17-22 Haziran Türk Dünyası Diriliş Yılı Etkinleri çerçevesinde üç ilde düzenlenen etkinlikler için İstanbul’da bir araya geldiler.
17 Haziranda başlayan etkinliklerin İstanbul programında heyet; Pazartesi günü tarihi yarımada gezisi ve Türkiye’nin en büyük camilerinden olan Çamlıca Camini ziyaret ettiler.
Salı günü programında ise, TÜYAP/TURKEYBUİLD Uluslararası Yapı Fuarına katılım sağlayan heyet, Türkiye’nin mega projelerinden İstanbul Havalimanı Teknik Gezisi ve ödüllü hava kontrol kulesini çıkarak programın ilk zirvesini yaşadılar.
Gününde sonunda Türk Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Türk Kültür ve Miras Vakfı Onuruna Akşam Yemeği verildi.
Sakarya Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık Ve Şehircilik Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı.
17-22 Haziran Türk Dünyası Diriliş Yılı Etkinleri, 19 Haziran Çarşamba günü Tarih ve Diriliş Şehri Sakarya ilinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.
Türk dünyasının resmi ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Türk dünyasından çok sayıda seçkin üniversite rektöründen oluşan heyet, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteren Bölüğü mehter ezgileriyle karşılandı. Heyet, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyareti sonrası, AKM’de yapılan Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Programı Sinevizyon gösterimine katıldı.
Sakarya ve Oş şehirleri Kardeş Şehir Protokolünü İmzaladı.
Sakarya - OŞ Belediye başkanları tarafından Sakarya - OŞ Kardeş Şehir Belediyeler Protokolü törenle imzalandı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce törendeki konuşmasında “Türkiye - Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Anlaşmaları” doğrultusunda iki şehir arasında ebedi dostluk, kardeşlik ve İşbirliğinin geliştirilmesinin yollarını açmış olacağız. Başkanlık dönemimin ilk kardeş şehir olması hasebiyle, kadim Oş şehri ve değerli Başkanı Sayın Taalaybek SARIBAŞOV’un şahsımda ve Sakarya nezdinde ayrı bir yeri ve değeri olacaktır.” İfadeleriyle başkanlığı döneminin ilk kardeş şehir imza törenini gerçekleştirdi.
Katılımları ile programı onurlandıran Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Mücahit DEMİRTAŞ protokolde anlamlı bir konuşma yaparak “Türk dünyasının bir araya gelmemesi yönünde yıllarca yapılan çalışmalara rağmen, Türk Dünyasının hızla kendi geleceğine koşmakta olduğunu ve bu gün Sakarya’nın, sırtına yüklenen Türk tarihini ileri taşıma azmi ve kararlılığını hissederken Türk dünyasının gelecekteki ihtişamını görüyorum.
Gelecekteki ihtişamlı günlere ulaşmak elbette kolay değil. Geleceği kazanmak ancak birlikte, verimli, bilgi ve tecrübeyi bir araya getirerek çok çalışmaktan geçiyor. Burada toplanmamızın sebeplerinden biri Türk dünyası üniversitelerindeki tecrübelerin ve üretilen bilgilerin kapalı bilgi olmaktan çıkarılarak, müşterek tecrübe ve bilgi olarak değerlendirilen kullanılan bilgiye kavuşturulmasını murat etmemizdir.” Sözleriyle birlikte olma, bilgi ve tecrübeyi paylaşmanın önemine dikkat çekti.
Sakarya gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacak, Sakarya için büyük önem ifade eden, Sakarya’nın geleceğine ışık tutacak “2071 Vizyonu Kentsel Gelişme Planı Uluslararası Fikir Yarışması” kamuoyu ve basınla paylaşıldı.
Sakarya Üniversitesi ev sahipliğinde, üniversite yerleşkesinde, “Türk Dünyasında Müşterek Şehircilik Kültürünün Geliştirilmesi” ve “Türk Dünyasında Müşterek Mühendislik ve Mimarlık Eğitimi” konulu iki ayrı forum düzenlendi.
Türk Dünyası, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmara Otoyolu Teknik Gezisinde İncelemeler Yaptı.
20 Haziran Perşembe günü Türkiye’nin mühendislik alanında iftihar vesilelerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmara Otoyolu yetkililerinin verdiği brifing sonrası teknik geziye katılan heyet, tekne turuyla boğazın eşsiz güzelliklerini izleme ve değerlendirme fırsatı bularak programın ikinci zirvesini yaşadılar.
Türk Dünyası, Türk’ün Kaderini Yeniden Yazdığı Çanakkale’yi Ziyaret Etti.
Türk Dünyası Diriliş Yılı Etkinlerinin son gününde İstanbul’dan yola çıkan heyet, Osman Gazi Köprüsü Geçiş Ziyareti sonrası, Çanakkale iline ulaşarak Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Erdoğan Dedeoğlu’nun sunumuyla köprü hakkında bilgi aldılar. 1915 Çanakkale Köprüsü ayaklarına (kesonlara) tekne ile yapılan teknik gezi sonrası Çanakkale Şehitliği ziyaret için Gelibolu yarımadasına geçildi. Heyet şehitlik ve Abide ziyareti esnasında Yavuz Sondaj Gemisinin boğazdan geçişine şahitlik etti.
Türk Dünyası Diriliş Yılı Etkinleri Türk dünyasında müşterek şehircilik anlayışının tesis edilmesi, mimarlık, mühendislik eğitimlerinde işbirliği yapılması ve Türkiye’nin mega projelerinin tanıtılması ve Türk devletlerinin gelişmesi, mega projeler inşasında birlikte hareket etmeyi hedefleyen program 22 Haziran 2019 tarihinde misafirlerin ülkelerine uğurlanmasıyla son buldu.
22 Haziran 2019
Basın Yayın Komisyonu
Copyright 2021 Tüm Haklar Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğine Aittir.